Wat ik doe


‘We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them’
(Albert Einstein, 1879-1955)

Mijn werk bestaat uit het coachen van startups, les geven geven op universiteiten en hun business schools, schrijven, lezingen en advies. En zo af en toe ben ik dagvoorzitter. Het draait altijd om innovatie, om het vermogen om onszelf opnieuw uit te vinden.

startups coachen

Een startups is een tijdelijke organisatie op zoek naar een repliceerbaar en schaalbaar business model. Het doel is niet om een startups te blijven, het doel is om een groot bedrijf te bouwen. Dat is een prachtige uitdaging, maar ook risicovol en stressvol. In vergelijking met een groot bedrijf heeft een startup heeft altijd te weinig resources, met name tijd en geld. Vandaar dat succesvolle startups zich omringen met goede coaches en adviseurs.

Bij hun zoektocht naar dat ‘repeatable & scalable business model’ help ik startup teams met het uitstippelen van hun strategie. Ik breng ze in contact met relevante klanten, partners en investeerders in mijn (internationale) netwerk, en help ze in hun zoektocht naar nieuwe teamleden. En een paar keer per jaar neem ik een groep startups mee op reis, bijvoorbeeld naar de USA, Duitsland en Israël.

les geven

Aan de Universiteit Utrecht, de TIAS business school en de Climate-KIC Business School geef ik regelmatig les over innovatie, entrepreneurship, clean tech en public sector innovation. Het door Harvard populair gemaakte ‘Case Teaching‘ is mijn favoriete manier van les geven. Om mezelf daarin te trainen heb ik de cursussen van de Harvard Business School gevolgd.

adviseren

Ik adviseer bedrijven en publieke organisaties met het ontwikkelen van hun innovatiestrategie. Dat kan betrekking hebben op de eigen organisatie, maar ik wordt ook vaak gevraagd om te kijken naar innovatie ecosystemen en clusters.

schrijven
Schrijven is voor mij ook de beste manier om na te denken, bij voorkeur in de late avond en vroege ochtend. Veel schrijfwerk doe ik voor opdrachtgevers, altijd op een manier die ook leesbaar is voor de geïnteresseerde leek. En eens in de zoveel tijd komt er een boek van me uit, zoals Het Innovatieplatform; innoveren in het centrum van de macht en Agents of Change.

lezingen
Een andere manier om ideeën uit te wisselen is via lezingen op congressen, conferenties, heidagen, enz. Mits het gaat over innovatie, entrepreneurship, clean tech en/of innovatie in de publieke sector. Mijn stijl is interactief, met de nadruk op voorbeelden en verhalen. Op die manier onthouden mensen beter wat er gezegd wordt. De waardering voor mijn lezingen is gemiddeld rond de 4,3 (schaal 1-5). Je kunt me als spreker boeken via The Next Speaker.

© Copyright Frans Nauta - Theme by Pexeto