Films


Verhalen onthouden we beter dan theorieën. Verhalen met beeld nog het best. Filmtips voor mensen met een innovatie-hobby.

Eternal sunshine of the spotless mind, Michel GondryEternal sunshine of the spotless mind, Michel Gondry
Prachtig spel met de realiteit, waarbij je voortdurend op het verkeerde been staat. Het scenario is van Charlie Kaufman (Being John Malkovich en Adaptation).” Kreeg van het Parool vier sterren, ik stem voor vijf.

Eternal sunshine of the spotless mind, Michel GondryRoger and me, Michael Moore
Deze docu-film was de doorbraak van Michael Moore. De film draait om de sluiting van een (winstgevende) General Motors fabriek in zijn geboorteplaats Flint. Op microniveau brengt deze film de transformatie van een industriële economie naar een kennis-economie in kaart en de ingrijpende gevolgen die dat heeft voor onze samenleving.

Eternal sunshine of the spotless mind, Michel GondryBowling for Columbine, Michael Moore
Ook een grote hit, dit keer over de wapenlobby in de VS. Fascinerend wat mij betreft vooral hoe één andere systeemvariabele (vrije beschikbaarheid van vuurwapens) zo’n grote impact kan hebben op een samenleving.

Shawshank redemption, Frank DarabontShawshank redemption, Frank Darabont
Mooie film, prachtige muziek. Iedereen die werkt aan verandering in een grote organisatie zal zich wel eens gevangen voelen, maar desondanks heeft elk rigide systeem de mogelijkheid van verandering in zich. Moraal van het verhaal: “Some birds are just to colorful to be caged”.

American Beauty, Sam MendesAmerican Beauty, Sam Mendes
Hoe los te komen uit een leven als een hamster in de tredmolen? Het lukt de mensen in deze film aardig, maar niet zo succesvol. Prachtig gemaakt, nooit geweten dat een plastic zak zo ontroerend kon zijn.

Le fabuleux destin d'Amelie Poulain, Jean-Pierre JeunetLe fabuleux destin d’Amelie Poulain, Jean-Pierre Jeunet
De mensen in deze poetische Franse succesfilm zitten allemaal nogal vast in hun ‘zo doe ik dat nu eenmaal’. Amelie besluit om daar een punt achter te zetten en sleept haar omgeving met zich mee. Beeldschoon.

Good bye, Lenin!, Wolfgang BeckerGood bye, Lenin!, Wolfgang Becker
Prachtige film over de ondergang van de DDR, verteld door de ogen van een jongen die zijn moeder voor de nieuwe werkelijkheid wil behoeden. Het verhaal is een perfecte illustratie van het tegen beter weten in vasthouden aan het oude. De omgeving is al veranderd, maar er zijn teveel belangen verbonden aan het oude om het los te kunnen laten.

Das Experiment, Oliver HirschbiegelDas Experiment, Oliver Hirschbiegel
Verfilming van een beroemd psychologisch experiment, het Stanford Prison Experiment, dat in 1971 werd uitgevoerd. Het experiment duurde twee weken en er werd door twintig mannen tegen betaling aan meegewerkt. Iedereen was vrij om uit het experiment te stappen, maar zou dan geen financiële vergoeding ontvangen. De setting is een universiteitsgebouw, dat voor de gelegenheid werd omgebouwd tot een behoorlijk echte gevangenis. Het experiment gaat in een gemoedelijk sfeer van start, maar…

Ikiru, Akira KurosawaIkiru, Akira Kurosawa
Deze klassieker uit 1952 (!) heeft niets aan zeggingskracht of actualiteit verloren. Watanabe werk al dertig jaar bij een gemeente en is daar opgeklommen tot afdelingshoofd van het Bureau Burgerzaken. Hij een braaf onderdeeltje in de bureaucratie, tot hij hoort dat hij niet lang meer te leven heeft. Dan blijkt dat hij meer in zijn mars heeft dan hij ooit dacht.

The usual suspects, Bryan SingerThe usual suspects, Bryan Singer
Voor wie zichzelf wil trainen in “out of the box” denken is deze film een goede oefening. De kunst van ‘op het verkeerde been zetten’ wordt hier tot grote hoogte gevoerd.

-

eXistenZ, David CronenbergeXistenZ, David Cronenberg
Ook verwarrend goede techno-thriller, computergames zullen ooit zo echt worden als deze film. 

Primary Colors, Mike NicholsPrimary Colors, Mike Nichols
Mooie film (op basis van het boek) over de verkiezingscampagne van Bill Clinton in 1992. Ongeveer halverwege een mooie speech van Clinton (Travolta op dreef) in een fabriekshal vol vakbondsleden. Hij legt uit dat hij geen garantie kan bieden dat eenvoudig werk in Amerika blijft, maar wel ervoor kan zorgen dat de VS een land is waar iedereen die dat wil zich helemaal suf kan leren. In de speech is de hand van Robert Reich te herkennen (zie boeken).

The War Room, Chris Hegedus & D.A. PennebakerThe War Room, Chris Hegedus & D.A. Pennebaker
Nog mooiere documentaire achter de schermen van diezelfde eerste Clinton-campagne. Je ziet hoe een bevlogen James Carville en George Stephanopoulos de campagne leiden en hoe moderne communicatietechnologie het mogelijk maakt om de campagne ‘nationwide’ rond een centrale boodschap te laten draaien. Innovatie in campagne voeren.

Wag the dog, Barry LevinsonWag the dog, Barry Levinson
“Why does a dog wag its tail? Because a dog is smarter than its tail. If the tail was smarter, the tail would wag the dog”. Nog een Clinton-film, althans, het plot lijkt erg op de Lewinsky-affaire. Wie door het complotgehalte heen kijkt ziet hoe belangrijk mediabeelden zijn. ‘I’ve seen it on TV, so it must be true’, zegt spin doctor Robert de Niro. Mooiste moment en de droom van elke spin doctor is als Dustin Hofman zegt: ‘Can you make him say that all our thoughts are with the president…”

Pulp Fiction, Quentin TarantinoPulp Fiction, Quentin Tarantino
Vele redenen om deze film (en alle anderen van Tarantino) te kijken. Twee werkgerelateerde redenen wat mij betreft: de opening met daarin twee minuten reclame voor Nederland slash Amsterdam, gezien door miljoenen mensen en daarmee een briljant beeld neerzettend van Nederland voor een jonge generatie. Tweede reden is het prototype van de crisismanager (Harvey Keitel als Mister Z: ‘I solve problems).

En voor wie tijd over heeft nog wat favorieten:

 • 2001: A Space Odyssey, Stanley Kubrick
 • 37°2 le matin (Betty Blue), Jean-Jacques Beineix
 • Apocalyps Now, Francis Ford Coppola
 • Being John Malkovich, Spike Jonze
 • Delicatessen, Marc Caro & Jean-Pierre Jeunet
 • De drie beste dingen van het leven, Ger Poppelaars
 • Dogville, Lars von Trier
 • Dr. Strangelove or: How I learned to stop worrying and love the bomb, Stanley Kubrick
 • Europa, Lars von Trier
 • Eyes wide shut, Stanley Kubrick
 • Festen, Thomas Vinterberg
 • Himmel über Berlin, Wim Wenders
 • The Hudsucker Proxy, Coen brothers
 • Jackie Brown, Quentin Tarantino
 • Kill Bill 1 & 2, Quentin Tarantino
 • Lola Rennt, Tom Tykwer
 • Magnolia, Paul Thomas Anderson
 • The Player, Robert Altman
 • Reservoir Dogs, Quentin Tarantino
 • Urga, Nikita Mikhalkov
© Copyright Frans Nauta - Theme by Pexeto