Boeken


Er zijn veel goede boeken geschreven over innovatie in de markt, helaas wat minder over innovatie in de publieke sector. Hier vind je een overzicht met een aantal van mijn favorieten.

Steven Levy, In the plex, 2011
In the Plex
Boek van één van de beste technologie journalisten ter wereld over het ontstaan van Google. Cruciaal voor wie wil snappen hoe Silicon Valley werkt en voor wie zich zorgen maakt over privacy en controleerbaarheid van grote bedrijven. Eyeopener: Sergei en Larry wilden helemaal geen bedrijf starten, ze wilden hun promoties aan Stanford afmaken en wat geld (1 miljoen dollar) verdienen aan hun research project. Maar niemand wilde het kopen, dus van ellende startten ze vervolgens Google…

Walter Isaacson, Steve Jobs, 2011
De biografie van Steve Jobs. Het boek is relatief mild over Jobs. Hij was niet alleen een geniale, visionaire en inspirende ondernemer, maar in de dagelijkse praktijk ook tamelijk onhandelbaar, irritant, tiranniek en kinderachtig. Desalniettemin is het boek een aanrader, een aantal zaken die we nog niet wisten over hoe Apple van binnen werkt weten we dankzij dit boek.

Guns, germs and steelJared Diamond, Guns, germs and steel, 1997
Wie denkt dat innovatie iets nieuws is: lees dit boek! 13.000 jaar geschiedenis van de mensheid in minder dan 1000 pagina’s. Leest als een roman. De wereldgeschiedenis verteld vanuit het perspectief welke regio het snelst innoveert. Fascinerend.

Mastering the dynamics of innovationUtterback, Mastering the dynamics of innovation, 1996
Glasheldere beschrijving van innovatie in de praktijk, met de geschiedenis van de typemachine als rode draad. Eerst fase: productinnovatie in een hele diverse markt, waarin heel veel verschillende bedrijven en bedrijfjes hun geluk beproeven, tot het moment dat het ‘dominant design’ ontstaat, zeg maar het ‘dominante model’. Daarna kristalliseert de markt snel uit tot een beperkt aantal grote spelers die via procesinnovatie concurreren. Steengoed boek.

The Innovators dilemmaClayton Christensen, The innovators dilemma, 1997
Christensen toont in dit boek overtuigend aan dat bedrijven met uitstekend management toch grote innovaties kunnen missen en daardoor ten onder kunnen gaan. De focus op bestaande klanten en producten met een hoge toegevoegde waarde maakt dat er bedrijfsblindheid ontstaat voor niches met een lage marge. Die niches kunnen in een later stadium uitgroeien tot de nieuwe dominante markt.

The Work of NationsRobert Reich, The work of Nations, 1992
Reich laat in dit boek -met een knipoog naar Adam Smith- goed zien dat er nog amper zoiets als een ‘nationaal bedrijfsleven’ bestaat. ‘Amerikaanse’ bedrijven produceren in andere landen, ‘Franse’ auto’s bestaan voor 80% uit ‘buitenlandse’ onderdelen. De enige strategie die rest: maximaal investeren in het enige waarin een land zich kan onderscheiden: een hoog opgeleide, excellente, creatieve, ondernemende beroepsbevolking.

Diffusion of innovationsEverett Rogers, Diffusion of innovations, 5e editie, 2001
Zestig jaar onderzoek naar de vraag waarom sommige innovaties wel aanslaan en andere niet. Een ongekende bron van kennis, verplichte kost voor iedere professional die zich bezighoudt met innovatie.

Open innovationHenry Chesbroug, Open innovation, 2003
Sinds de jaren ’80 hebben oude industriële bedrijven als Philips, Xerox en IBM de gesloten werkwijze van hun onderzoekslaboratoria deels ingeruild voor een open benadering. De nieuwe aanpak geeft met lagere kosten en lagere risico’s een hoger innovatietempo. Open innoveren kan heel drastisch, zoals bijvoorbeeld Lego laat zien: klanten kunnen nieuwe lego-modellen ontwikkelen en delen mee in de opbrengst.

The 21rst century cityStephen Goldsmith, The 21rst century city, 1997
Heel praktisch doe-boek van de oud-burgemeester van Indianapolis (1988-1996). Goldsmith vond als burgemeester een geweldige manier uit om zijn ambtelijke organisatie te vernieuwen en beter te laten presteren. De grote truc: door verschillende overheidsdiensten aan te besteden, waarbij de eigen ambtelijke diensten ook mee mochten bieden. De resultaten van dit hybride model: kostenbesparingen (gemiddeld 20-30%), betere service en minder middelmanagement.

SUnleashing Changetephen Kelman, Unleashing Change
Een evaluerende studie van de reorganisatie van het inkoopbeleid (procurement) van de Amerikaanse overheid tijdens de Clinton/Gore regering. Kelman leidde destijds dat project. In dit boek analyseert hij zijn eigen werk. Een van de beste boeken tot nu toe over innovatie in de publieke sector.Reinventing governmentOsborne & Geabler, Reinventing government, 1992
Dit boek dateert uit 1992 en was een belangrijke inspiratiebron voor Bill Clinton en Al Gore. De aanleiding voor het boek was -zoals heel vaak bij vernieuwende doorbraken- een ramp die de lokale overheden en staten overkwam in 1982. De ramp heette Ronald Reagan: hij kortte het budget van de lagere overheden met 25%. Zo’n enorme dreun leidt eerst tot een enorme crisis, daarna gaan mensen nadenken wat er allemaal anders kan.

Getting Things DoneDavid Allen, Getting Things Done, 2001
David Allen is de man die Getting Things Done heeft bedacht. Het is een methode om je leven te ‘managen’. Niet op de klassieke time-management manier, met prioriteitenlijstjes, maar flexibel. Het uitgangspunt is dat je die activiteiten onderneemt die het beste passen in de context waar je je in bevindt. Het zit razend knap in elkaar, het meest waardevolle boek voor persoonlijke ontwikkeling in lange tijd.

CreativityCsikszentmihalyi, Creativity, 1996
Csikszentmihalyi werd beroemd met zijn concept van flow. Flow is een toestand van opperste geconcentreerde ontspanning die mensen vaak ervaren als ze een grootse prestatie leveren. Deze studie naar creativiteit is gebaseerd op interviews met zo’n zestig mensen die aantoonbaar zeer creatief zijn geweest in hun leven, op zoek naar een verklaring voor hun creativiteit. Wie geïnteresseerd is in tips om zelf creatiever te worden: lees het laatste hoofdstuk.

The fifth disciplinePeter Senge, The fifth discipline, 1990
Systeemdynamica voor beginners, de leer waarin complexe systemen (zoals de samenleving) wordt beschreven als een cyclisch systeem waarin oorzaak en gevolg niet scherp van elkaar te onderscheiden zijn. Neem het file-probleem: de standaard oplossing is extra asfalt. Maar zodra de nieuwe weg er ligt maakt het dat aantrekkelijker om de auto te pakken. Dat leidt tot extra verkeer, wat weer leidt tot nieuwe files.

The 4-Hour WorkweekThe 4-Hour Workweek, Tomothy Ferriss
Erg vrolijk, inspirerend en knap boek rond de vraag hoe je je geld kunt verdienen met vier uur werk per week. Must read voor wie zich gevangen voelt in een drukke baan in een groot bedrijf. Is daarnaast ook erg interessant omdat het laat zien hoe geweldig veel innovatie er de afgelopen tien jaar is geweest in zakelijke dienstverlening dankzij het internet.

7 Habits of Highly Effective PeopleSteven Covey, 7 Habits of Highly Effective People, 1989
Klassieker over persoonlijke ontwikkeling, de inhoud is een stuk leuker en diepgaander dan de titel doet vermoeden. Zorg dat je volop tijd besteed aan de dingen die geen haast hebben maar wel belangrijk zijn, dat maakt het leven een stuk leuker en productiever. Must read.


Marinus Knoope, De Creatiespiraal, 1998

In ruim honderd pagina’s een filosofie neerleggen over hoe het leven geleefd kan worden als een permanent creatieproces, dat is knap. Helemaal omdat het leest alsof je bij Knoope aan een tafeltje zit in een cafe en hij het even kort voor je uiteenzet. En omdat de creatiespiraal voor heel veel mensen heel goed werkt (voor mij in ieder geval). Zie ook www.creatiespiraal.nl

Daniel Ofman, Bezieling en kwaliteit in organisatie, 1992
Ofman is de bedenker van de kernkwadranten en die worden in dit boek goed uiteengezet. Het is een geweldig instrument om in gesprek te blijven met mensen met wie je moeilijk een klik hebt en waarmee snel wrijving ontstaat. Hoofdstuk 3 is een aanrader voor wie plannen wil maken voor de toekomst.

Dikke Van Dale
Het gebeurt me regelmatig dat ik in vergaderingen zit waar een bepaald woord door iedereen in de mond wordt genomen, maar waarbij het verre van duidelijk is wat ermee bedoeld wordt. De Van Dale werkt dan heel verhelderend. Neem een woord als innovatie. Veel mensen hebben daar een beeld bij van mensen in een laboratorium die onbegrijpelijke dingen doen in gekke witte kleren. Terwijl het gewoon ‘invoering van iets nieuws’ betekent.

© Copyright Frans Nauta - Theme by Pexeto