Apple


De garage
Apple Inc. is niet alleen een bedrijf waar ik als adviseur voor gewerkt heb, het is ook een hobby. Het is één van de meest innovatieve bedrijven van dit moment. De veertigjarige geschiedenis heeft alle ingrediënten in zich voor een thriller. Gestart in 1975 door twee jongens, Steve Jobs en Steve Wozniak, in de garage van de ouders van Jobs. Het bedrijf was een doorslaand succes in de eerste tien jaar.

Macintosh
MacIntosch computerIn 1984 bracht Apple een revolutionaire computer op de markt: de Macintosh. Het was de eerste computer die gebruik maakte van de muis en van de interface waarmee we die sindsdien de computer bedienen: een ‘pointer’ (het pijltje van je muis), vensters (zoals het venster waarin je deze website bekijkt) en ‘pulldown menu’s’ (de bovenste balk waar je met je muis instructies kunt geven aan je computer). Veel van de ideeën voor de Macintosh waren ontwikkeld op het Palo Alto Research Center (PARC) van Xerox, maar het bedrijf zag geen brood in de computermarkt. Steve Jobs zag bij een demonstratie in PARC meteen het potentieel en overtuigde een aantal van de Xerox-ingenieurs om voor Apple te komen werken. Het eindresultaat, de Macintosh, was in één klap de gouden standaard voor de gebruikersvriendelijkheid van computers.

Dal
Ondanks het succes van de Macintosh ging het midden jaren tachtig minder goed met Apple. Er waren teveel verschillende productlijnen, Apple-computers werden te duur gevonden en er waren problemen met de kwaliteit. In 1987 leidde dat tot een Shakespeariaans koningsdrama. Eén van de oprichters, Steve Jobs, werd het bedrijf uitgezet. Tegelijkertijd ontwikkelde Microsoft ‘Windows’, waarin het schaamteloos alle ideeën van de Macintosh copieerde. Windows werd een succes en Apple verloor gestaag marktaandeel.

Toen Microsoft in 1995 Windows 95 uitbracht leek dat de genadeklap voor Apple. In 1997 was het bedrijf op het randje van faillissement. Op zoek naar een nieuwe technologische basis kocht Apple het bedrijf NEXT, dat in de jaren daarvoor was opgezet door de afgedankte Steve Jobs. Jobs werd vervolgens als interim-CEO binnengehaald. De terugkeer van Jobs was de start van een spectaculaire wederopstanding van het bedrijf. Een wederopstanding die tot nu toe zes bedrijven kent:

1: Design
iMacEen jaar na zijn terugkeer bracht Apple de eerste iMac uit. Van binnen niet revolutionair, van buiten een sensatie in computerland. Tot die tijd waren computers uitsluitend te koop in grijze kasten. De iMac veranderde dat radicaal, design was vanaf dat moment het handelsmerk van Apple.

2: Software
Drie jaar later bracht Apple Mac OSX uit, het nieuwe operating system. OSX was een radicaal nieuw OS, waarvan de basis gelegd was door NEXT (het oude bedrijf van Steve Jobs). Anno nu vormt Mac OSX het hart van vrijwel alle Apple-producten: de computers, de nieuwste iPod en de iPhone.

3: iPod & iTunes
iPodIn 2001 bracht Apple ook de eerste iPod uit. De iPod was niet de eerste MP3-speler ter wereld, maar wel de eerste met een handige bediening (het klik-wiel) en een prachtig design. Het werd een grote hit: zes jaar later kon Apple melden dat er 100 miljoen iPods verkocht waren. Minstens zo belangrijk was dat Apple een online muziekwinkel opende: iTunes. iTunes werkt ook op Windows-computers, waardoor er miljoenen Windows-gebruikers meer interesse begonnen te krijgen in de computers van Apple.

4: Intel inside
Intel insideIn 2005 maakte Apple een overstap van IBM-chips naar chips met een Intel-architectuur. Op het eerst gezicht lijkt dat misschien niet heel bijzonder, maar alle Windows computers in de wereld werken op dezelfde architectuur. Vanaf dat moment konden Apple-computers ook Windows-programma’s gebruiken, waardoor de drempel om over te stappen naar een Mac in één klap veel lager werd. De MacBook Pro kwam in het najaar van 2007 zelfs als snelste Windows-laptop uit een test van PC Magazine.

5: iPhone
In 2007 zorgde Apple voor een sensatie met de introductie van de iPhone. In de woorden van Steve Jobs: een iPod, een telefoon en een internet browser in een beeldschoon klein apparaat. Het meest revolutionair aan de iPhone is de interface. Je bedient het met je vingers op een manier die heel handig en intuïtief is. De iPhone werd weggelachen door Steve Balmer van Microsoft en op voorhand gekleineerd door Colligan, CEO van Palm. Maar de iPhone bleek zo baanbrekend dat Apple in één klap het meest winstgevende bedrijf in de hele mobiele industrie is geworden. De oude kampioen, Nokia, heeft grote moeite om met een antwoord te komen. Palm redde het niet op eigen kracht en werd gekocht door HP. Het marktaandeel van Microsoft is marginaal.

6: iPad
Weer drie jaar later, in 2010, bracht Apple de iPad uit. De recensies van de tech-blogs waren redelijk negatief, maar in dat eerste jaar werden er meteen al 15 miljoen exemplaren verkocht. De grote doorbraak kwam in 2011 met de iPad 2: in 2011 verkocht Apple 40 miljoen iPads. Daarmee werd Apple de grootste computerfabrikant ter wereld en ook het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Apple na Steve Jobs
Helaas was 2011 niet alleen het jaar waarin Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld werd. Het was ook het jaar waarin Steve Jobs overleed aan kanker. De grote vraag is of het bedrijf in staat is om zijn onvoorstelbare succes van de afgelopen vijftien jaar voort te zetten. Jobs was veel tegelijk: dictator, detailfreak, visionair, charismatische verkoper, creatief en designer. Waar hij vooral geniaal in was is wat we wel de ‘voice of the customer’ noemen: hij was in staat om te zien wat klanten wilden, ook al wisten ze dat zelf niet. Zoals Henry Ford ooit zei: ‘If I would have asked customers what they wanted they would have said ‘Faster horses”.

Jobs selecteerde het huidige managementteam. Hij was tot zijn dood met zijn eigenaardige en unieke persoonlijkheid de ‘magic glue’ die Apple tot het bijzondere bedrijf heeft gemaakt dat het nu is. We gaan het komende jaar merken of het team zonder Jobs tot bijzondere dingen in staat is. In de pijplijn van een bedrijf als Apple zitten normaal gesproken voor twee tot drie jaar aan producten. Dus de kwaliteit van wat we dit najaar gaan zien is een aardige indicatie van de innovatiekracht van Apple.

Links voor Apple-fans
De onderstaande links zijn een goede start als je nieuwsgierig bent naar Apple:
AppleInsider

Meest betrouwbare geruchtenwebsite over nieuwe Apple-producten.

The Unofficial Apple Weblog (TUAW)
Boordevol handige suggesties, tips en trucs.

MacNN.com
Beste nieuwssite over de Mac: nieuwe software, reviews, handige suggesties.

macworld.com
De grote concurrent van MacNN, ook de moeite waard. Vooral de Mac Gems zijn interessant: een verzameling erg goede & betaalbare software van onafhankelijke softwareontwikkelaars.

iculture.nl
Beste Nederlandstalige website over de iPhone en iPad, onder andere met informatie hoe je iOS het beste kunt hacken.

© Copyright Frans Nauta - Theme by Pexeto