De Innovatie Motor (heet niet NWO)

Het is alweer acht maanden geleden dat ministerie Verhagen het grote innovatieproject van dit kabinet aankondigde: de topsectoren. In tien teams is er in vier maanden tijd een nieuwe innovatie-agenda opgesteld  Er is van alles aan te merken op die topsectoren, maar de basisgedachte verdient wat mij betreft politieke steun. Die gedachte is dat het beleid voor economie en onderwijs kan helpen om innovatieve clusters te bouwen. Clusters in de klassieke, Porteriaanse zin:

Lees verder >»

Silicon Valley siddert voor Document Services Valley

Oh boy. Soms krijg ik van die emails, die grijpen je naar de keel. Zo kreeg ik vorige week voor de derde keer een uitnodiging voor de officiële opening van Document Services Valley. Ja, echt waar. Document Services Valley, Documenten Diensten Vallei. En dat in de week dat ik in Silicon Valley was.
Als je de website moet geloven is het heel wat. Er komt een open innovation center, een fysieke en virtuele locatie voor co-creatie en een heuse business school. Opgericht door Océ en de Maastricht University. Het gaat een Europese hotspot worden. Een inspirerende omgeving voor open innovatie. Een hub voor startups. Internationaal toponderwijs.

Lees verder >»

Nieuwe ideeën versus realisme

Sinds gisteren ben ik in Palo Alto. Ik ben hier een week, om te kijken hoe ondernemers hier opgeleid en getraind worden. Palo Alto is het mekka van innovatieland, het hart van Silicon Valley. Het is de vestigingsplaats van Stanford University, één van de allerbeste universiteiten ter wereld. En de geboorteplaats van bedrijven als HP, Sun, Yahoo en Google.

Lees verder >»

Patenten oorlog deel 2


Gisteren waren we getuige van de volgende slag in de grote oorlog in de Verenigde Staten. En nee, het gaat niet over politiek, het gaat niet over het leger. Het gaat over patenten. En het gaat over mobiele computers, zoals smartphones en iPads.

Lees verder >»

Patenten: fantastisch instrument om werkgelegenheid advocaten te stimuleren

Er is een grote oorlog gaan in de Verenigde Staten waar wij in Europa op dit moment weinig van merken. En nee, ik heb het niet over de politieke strijd over het begrotingstekort. Ik heb het ook niet over de aanstaande presidentsverkiezingen. Nee, ik heb het over de oorlog in patenten. Meer specifiek, de oorlog over patenten rond smartphones en tablet computers.

Lees verder >»
© Copyright Frans Nauta - Theme by Pexeto