Silicon Valley siddert voor Document Services Valley

Oh boy. Soms krijg ik van die emails, die grijpen je naar de keel. Zo kreeg ik vorige week voor de derde keer een uitnodiging voor de officiële opening van Document Services Valley. Ja, echt waar. Document Services Valley, Documenten Diensten Vallei. En dat in de week dat ik in Silicon Valley was.
Als je de website moet geloven is het heel wat. Er komt een open innovation center, een fysieke en virtuele locatie voor co-creatie en een heuse business school. Opgericht door Océ en de Maastricht University. Het gaat een Europese hotspot worden. Een inspirerende omgeving voor open innovatie. Een hub voor startups. Internationaal toponderwijs.


Tot zover het tenenkrommende jargon en de ronkende PR. Het is natuurlijk te krankzinnig voor woorden. Document Services Valley. Hallo? Heb ik de Document Services Valley aan de lijn? Nog even en we krijgen een Postzegelverzamel Valley en de Hondenvoer Campus in Nederland.

Het zou nog grappig kunnen zijn als ze zichzelf niet zo serieus zouden nemen. Maar nee, dit is allemaal heeeel serieus. Er is een full colour folder van 12 A4. Echt waar. Twaalf A4 volgeschreven met ronkende turbotaal. Met de obligate foto’s van redelijk hippe werkende mensen die met elkaar aan het vergaderen zijn. Er is een foto van een hip kantoor. De onvermijdelijke iPad. En, niet te vergeten, een citaat van Steve Jobs.

Het is alleen volstrekt onduidelijk welk probleem hier eigenlijk opgelost moet worden, of wat hier eigenlijk bijzonder is. Deze mensen hebben echt geen idee wat ze aan het doen zijn. Vandaar dat ze het zelfs in 12 A4 niet uitgelegd krijgen. De echte vraag is wat er allemaal ontspoord is daar in Limburg dat het zover heeft kunnen komen.
Kijk, er is niets tegen op een serieuze poging van Océ om meer en sneller te innoveren. Kopieermachines gaan in hoog tempo de fax achterna: een stoffig apparaat dat vrijwel niemand meer gebruikt. Een pittige uitdaging voor een bedrijf als Oce. Als ze daar de hulp van de universiteit bij willen halen: ga je gang. Een congres organiseren? Prima. Maar mijn hemel, kunnen we alsjeblieft ophouden met dat geneuzel over Valleys in Nederland?

Maar ja. Je zou wel gek zijn in ons land om jezelf geen valley te noemen. Want als je een valley bent is de kans op forse subsidies een fors stuk hoger. Dus let maar op. Ze gaan er komen, die Postzegelverzamel Valley en de Hondenvoer Campus. En weet je wat het mooie is? De subsidie-aanvragen worden straks automatisch afgehandeld door Document Services Valley. Want geloof me, die hebben er ervaring mee.