Patenten oorlog deel 2


Gisteren waren we getuige van de volgende slag in de grote oorlog in de Verenigde Staten. En nee, het gaat niet over politiek, het gaat niet over het leger. Het gaat over patenten. En het gaat over mobiele computers, zoals smartphones en iPads.
De meest recente slag in de patenten-oorlog is gewonnen door Google. Het bedrijf koopt Motorola. Meer specifiek: Google koopt de mobiele telefoon tak van Motorola. Dat is tegenwoordig een apart bedrijf, Motorola Mobility. Motorola is niet heel winstgevend, maar toch betaald Google de hoofdprijs. 12,5 Miljard dollar. Ja, daar wordt je wel even stil van. 12,5 miljard dollar. En dat kan Google gewoon cash betalen, want het heeft bijna 40 miljard dollar op de bank staan.

Waarom zo’n krankzinnig bedrag voor een matig draaiend Motorola? Dat heeft alles te maken met patenten. Want Motorola heeft veel patenten: 17.000 om precies te zijn. En er lopen ook nog eens ruim 7.000 patentaanvragen. Bij elkaar bijna 25.000 patenten. En dat is precies wat Google nodig heeft.

Want Google zit in het nauw. Het bedrijf heeft Android ontwikkeld. Android is software voor smartphones, en een groot succes. Alleen heeft Google het niet zo nauw genomen met intellectueel eigendom. Dus de rechtszaken vliegen Google om de oren, van giganten als Apple, Oracle, Microsoft en Nokia.

Maar de echt interessante vraag is: waarom is die patenten-oorlog nu uitgebroken? Waarom nu? De verklaring is een alles ontwrichtende innovatie. En die is dat internet echt mobiel is geworden. Apple heeft de doorbraak gecreëerd met de iPhone en de iPad. Dankzij die apparaten kunnen we nu op een handige, prettige manier online. Tegelijkertijd hebben de telecombedrijven miljarden geïnvesteerd in hun mobiele netwerken. Die netwerken zijn inmiddels snel genoeg om op een fatsoenlijk manier overal online te zijn, waar je ook bent in de wereld.

De optelsom van de smartphone, de tablet computer en snelle mobiele data is een nieuwe miljardenmarkt. De beurs snapt dat: vorige week was Apple eventjes het duurste bedrijf ter wereld. Die nieuwe miljardenmarkt wordt op dit moment verdeeld. Het is dus dringen geblazen.

Dat verklaart ook waarom de patenten-oorlog is uitgebroken. Want zonder toegang tot patenten kun je in die nieuwe markt eigenlijk niet fatsoenlijk aan de slag. Alle reden dus voor Google om 12,5 miljard dollar te betalen voor Motorola. Niet voor de telefoons, nee, gewoon voor de patenen.
Misschien moet ik ook eens een patent aanvragen. Even kijken hoor, 12,5 miljard gedeeld door 25.000, mmm, 500.000 dollar per patent. Misschien toch het verkeerde beroep gekozen…

Lees er meer over in:
Economist
Business Week
New York Times (Friedman)